Η Άλωση της Βασιλεύουσας
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 Μαΐος – Ιούνιος 2023

 

Η Άλωση της Βασιλεύουσας

 

Stop time

 

Ράγισε η καρδιά του Γένους με την Άλωση της Βασιλεύουσας εκείνη την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Η Κωνσταντινούπολη ήταν για χίλια εκατόν είκοσι χρόνια η απόρθητη πρωτεύουσα της Οικουμένης, ακτινοβολούσε με τον πολιτισμό της και με «Φως Χριστού» διέλυε τα σκότη της βαρβαρότητας.

 

Θρήνησε ο Ελληνισμός την ανήκουστη συμφορά. Η τραγική κραυγή των λογίων «Εάλω η Πόλις», ξεσήκωσε κύματα οδύνης. Αλλά αναπήδησε φως μέσα από τη φουρτουνιασμένη ψυχή τους και η ελπίδα τους κράτησε όρθιους. Βρήκαν τότε διέξοδο στους θρύλους και στις παραδόσεις και είχαν δύναμη να πιστεύουν ότι τα μέρη αυτά θα ξαναγίνουν δικά τους.

 

Ο Βυζαντινός ιστορικός Δούκας γράφει, ότι ο βασιλιάς έμεινε μόνος ανάμεσα στους εχθρούς, βαστάζοντας σπάθη και ασπίδα, λέγοντας «Ουκ έστί τις των Χριστιανών του λαβείν την κεφαλήν μου απ’ εμού;». Χτυπήθηκε και σαν κοινό στρατιώτη τον θανάτωσαν και τον άφησαν μέσα στο πλήθος. Τον αναγνώρισαν μόνο από τις βασιλικές περικνημίδες. Η Πόλη κατακτήθηκε, αλλά δε χάθηκε η Ρωμανία, η χριστιανική οικουμένη, γιατί η Εκκλησία ήταν ο μόνος θεσμός της βυζαντινής παράδοσης που έμεινε άθικτος. Με διαταγή του Μωάμεθ στις 6 Ιανουαρίου 1454 συγκροτήθηκε Σύνοδος από τις Ασιατικές και Ευρωπαϊκές επαρχίες και εξέλεξαν Πατριάρχη τον μοναχό Γεννάδιο Σχολάριο, κάτοχο μεγάλης παιδείας. Ο νέος Πατριάρχης ανακηρύχθηκε Εθνάρχης των Ρωμιών και αναγνωρίστηκε ως η ανώτατη εκκλησιαστική και πολιτική αρχή.

 

Πλάθει ο λαός μας στις παραδόσεις του τη δική του αλήθεια. Με στοιχεία πραγματικά, πλαστά ή υπερφυσικά, μα ό,τι λέει το πιστεύει ως αληθινό και το διατυπώνει με βαθιά πεποίθηση, τόσο, που και η λογική μας κάπου κλονίζεται. Πιστεύει ο λαός ότι σε μία χρονική στιγμή συνέβη το παράδοξο, το ανήκουστο: Άγγελος Κυρίου μαρμάρωσε τον βασιλιά, η Αγία Τράπεζα έμεινε εκεί στη θάλασσα του Μαρμαρά, ο ιερέας με το άγιο δισκοπότηρο έγινε άφαντος. Από εκεί αρχίζει η μεγάλη προσδοκία της λύτρωσης και της αναγέννησης «όταν θα έρθει η ώρα»!

 

Έτσι κρατήθηκε στα 400 χρόνια σκλαβιάς ο ελληνικός λαός. Αυτή ήταν η «μεγάλη ιδέα» που αποτελούσε το εθνικό ιδεώδες των Ελλήνων από την κατάλυση της ελληνικής αυτοκρατορίας μέχρι τον περασμένο αιώνα. Μόνον όταν μας διακατέχει πνοή γενναίων ιδεών, τότε υπάρχει η ελπίδα για ανόρθωση. Αυτό διδάσκουν οι εθνικές μας παραδόσεις.

 

Ηλιοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top