Οι Καταστροφικές Πλημμύρες στη Σιέρα Λεόνε

psaxnontasstaereipiaΗ πολυβασανισμένη Σιέρα Λεόνε θρήνησε το μαρτυρικό θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων. Η χώρα, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της, έζησε μια μεγάλη δοκιμασία. Μετά τη λαίλαπα του πολυετούς εμφυλίου πολέμου, την ανυπολόγιστη καταστροφή που έσπειρε ο θανατηφόρος ιός έμπολα, ήρθαν οι πλημμύρες του φετινού Αυγούστου. Εκατοντάδες φτωχικές κατοικίες, σε μια περιοχή της πρωτεύουσας στην οποία συναντάς μόνον αυτοσχέδιες παράγκες, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τα ορμητικά λασπόνερα παρέσυραν μαζί με τα συντρίμμια των παραπηγμάτων και αθώες ψυχές στην απώλεια.

Τώρα είναι η ώρα της έμπρακτης συμπαράστασης και της συμμετοχής μας στην ανακούφιση των δυσκολιών που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τον Επίσκοπο Γουϊνέας κ. Γεώργιο, όσο και με τον π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, που νυχθημερόν εργάζεται για την ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Η συμβολή του Πατριαρχείου μας και σ’ αυτή την περίσταση έχει αναγνωρισθεί από τον Πρόεδρο της χώρας και από τους συνεργάτες του. Στα πλαίσια αυτής της αναγνώρισης και χάριν του προσωπικού αγώνα του π. Θεμιστοκλή, εντάσσεται και το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει ως ισότιμα με τα κρατικά σχολεία και εκείνα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Ευχόμαστε όλοι και προσευχόμαστε ο Κύριος να μην επιτρέψει ποτέ άλλοτε να δοκιμαστούν αυτοί οι φτωχοί και βασανισμένοι άνθρωποι.

«Πάντα τα Έθνη», Τριμηνιαίο Ιεραποστολικό Περιοδικό, τεύχος 143

ekatontadesftwxikeskatoikieskatastrafikan eikonesbiblikhskatastrofhs

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας

NAOSΈνας νέος οίκος του Θεού, μια χειροποίητος «σκηνή», όπου η δόξα του προσώπου Του θα κατοικεί και θα αποκαλύπτεται στο εξής στους πιστούς, εγκαινιάστηκε πρόσφατα και παραδόθηκε στη λογική ποίμνη της αφρικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόκειται για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, που έλαβε αοράτως τη Θεία Χάρη του Πνεύματος, δια των χειρών του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου. Ο Ναός αναγέρθηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ιερά Μητρόπολη Κινσάσα

F1Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα κ. Νικηφόρος προέστη της λατρευτικής συναγωγής. Συλλειτούργησαν οι Πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων Ιερισσού και Κινσάσας, καθώς και πέντε ντόπιοι ιερείς με τους δύο διακόνους.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβ. κ. Νικηφόρος απηύθυνε πατρικούς πνευματικούς λόγους στους ενήλικες πιστούς, αλλά και στα εκατοντάδες μικρά παιδιά του σχολικού συγκροτήματος της τοπικής Εκκλησίας, τα οποία είχαν κατακλύσει το ναό από νωρίς και με υποδειγματική τάξη και ησυχία συμμετείχαν στη θεία λατρεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Επισκοπή Μπραζαβίλ & Γκαμπόν

eppantelehmwnkaipygmΣτα τροπικά δάση της βροχής, στα χείλη του θρυλικού ποταμού Κονγκό και των παραποτάμων του, ζουν οι βραχύσωμοι Πυγμαίοι. Τους βλέπεις στεφανωμένους με «φύλλα αλήθειας» στο μέτωπο, γιατί αγνοούν την έννοια του ψεύδους. Οι Πυγμαίοι ακολουθούν το παρελθόν τους, ζώντας κατά κυριολεξία στην ελευθερία της ζούγκλας.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ευαισθητοποιημένη από τη ζωή των Πυγμαίων έχει αγκαλιάσει με στοργή ένα χωριό τους κοντά στη μικρή πόλη Impfondo, στο βορειοανατολικό τμήμα του Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΚΟΡΕΑ

F1Η Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Κορέα αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα. Σε πολλούς τομείς του ευαγγελιστικού και διδακτικού της έργου παρουσιάζει μια καταπληκτική πρόοδο.

Δέκα βασικές υπηρεσίες προσφέρει στην Κορέα η Ορθόδοξη ιεραποστολή:

1. Νέοι κληρικοί. Χειροτονεί νέους Κορεάτες κληρικούς. Ιερείς και διακόνους.

2. Εισδοχή νέων μελών. Αυτό γίνεται μετά από μακροχρόνια κατήχηση.

3. Κατασκηνωτικό έργο. Τόσο στις θερινές όσο και στις χειμερινές κατασκηνωτικές περιόδους στις πόλεις Τζοντσoύν και Πουσάν δίδεται η ευκαιρία σε πολλά παιδιά να πάρουν μέρος.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο