Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Φως Στα Χαλάσματα Της Αϊτής
Του Επισκόπου Αρούσας

Ονομάζομαι π. Παύλος Petit Homme από την Αϊτή. Πριν 25 χρόνια αποφάσισα να έρθω στη Θεσσαλονίκη… Έμαθα τη γλώσσα και σπούδασα τρία χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή… Έγινα διάκος στην Πτολεμαΐδα, υπηρέτησα στον Άγιο Γεώργιο Πανοράματος για ένα χρόνο και χειροτονήθηκα πρεσβύτερος. Μετά πήρα το πτυχίο μου και γύρισα στην Αϊτή για το έργο της Ιεραποστολής.

 

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Βρίσκεται στην Καραϊβική, στο ίδιο νησί όπου βρίσκεται ο Άγιος Δομίνικος, απέναντι από την Κούβα. Έχει περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Η Ορθοδοξία είναι από τις τελευταίες θρησκευτικές ομολογίες που εμφανίστηκαν στην Αϊτή. Αριθμητικά είμαστε οι λιγότεροι. Ξεκινήσαμε το 1986. Στη χώρα επικρατεί μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Το 2010 η χώρα αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ ακολούθησαν τυφώνες και πλημμύρες...Η χώρα δεν σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη και είναι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

 

Στα 13-15 μου χρόνια, συνάντησα έναν ιερέα, τον π. Μιχαήλ Graves που ήρθε από την Αμερική και έκανε ιεραποστολή στην Αϊτή...Ήταν ο πρώτος που έφερε την Ορθοδοξία στην Αϊτή...Με κατήχησε, με βάπτισε και έτσι αποφάσισα να γίνω παπάς.

 

Σήμερα εδρεύουμε στο Petion-Ville, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Port-au-Prince. ... Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο ιθαγενείς ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού στην Αϊτή, εγώ και ο π. Βαρνάβας που δραστηριοποιείται στο σχολείο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Petion-Ville. Οι Ορθόδοξοι στην Αϊτή είναι περίπου 2.500 άτομα. Το Δημοτικό Σχολείο έχει περίπου 600 μαθητές. Η δική μου ενορία βρίσκεται στα ορεινά της Petion-Ville. Εκεί μαζεύουμε τα παιδιά, κάνουμε κατήχηση, τους βοηθάμε με ό,τι μπορούμε...

 

Στη χώρα μας, με τη φτώχεια κυρίαρχη... όταν σου λέει ο άλλος ότι πεινάει, δεν μπορεί να ακούσει το ευαγγέλιο. Τουλάχιστον πρέπει να του δώσεις ένα πιάτο φαγητό να φάει και μετά να κουβεντιάσεις.

 

Όλα αυτά τα χρόνια μου δίνει μεγάλη χαρά η στήριξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και μου δίνει θάρρος για το δύσκολο έργο που επιτελούμε στην Αϊτή. Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Αϊτή, να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και μετά από κάποια χρόνια να επανέλθει η φυσιολογική ζωή.

 

π. Παύλος Petit Homme

(Από το περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Τεύχος 262, Σεπτέμβριος 2023) 

 

 F2 

 

 

F2

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Ιερά Επισκοπή Αρούσας
(Τανζανία)
Του Επισκόπου Αρούσας

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με πολλή χαρά επικοινωνούμε μαζί σας να σας ενημερώσουμε για την πορεία των δραστηριοτήτων της ιεραποστολικής επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Όπως πολλές φορές λέγεται, η ζωή της Εκκλησίας μας στην ιεραποστολή και ειδικά στην Αφρική, θυμίζει τα πρώτα αποστολικά χρόνια. Ο ζήλος και η δίψα των ανθρώπων της Αφρικής θυμίζει τα πρώτα αγνά χρόνια της αποστολικής Εκκλησίας. Βλέπει κανείς ψηλαφητά την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην πορεία της Εκκλησίας στην Αφρική.

Σας αναφέρουμε με μεγάλη συγκίνηση δύο πρόσφατα παραδείγματα που με τη χάρη του Θεού βιώσαμε μέσα στο έτος που διανύουμε.

Το πρώτο αφορά την περιοχή της Ιρίνγκα, όπου πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί εκεί το ιεραποστολικό κέντρο της Εκκλησίας μας. Έχουν ήδη ανεγερθεί άνω των 40 ιερών ναών, σχολεία και κλινικές και έχουν διανοιχθεί άνω των 15 γεωτρήσεων, από τις οποίες έχουμε καθαρό νερό για δεκάδες χωριά.

Φέτος λοιπόν μας επισκέφθηκαν από την Μπέγια, το Μακαμπάκο και το Ντζόμπε, περιοχές που απέχουν από την Ιρίνγκα άνω των 400 χιλιομέτρων, τρεις ομάδες ανθρώπων για να μας προσκαλέσουν να πάμε να τους κατηχήσουμε και να βαπτιστούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Έτσι με τις ευλογίες του μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου Β’, αγοράσαμε δύο οικόπεδα για να χτίσουμε δύο ναούς εκεί.

Το δεύτερο γεγονός αφορά στην περιοχή της Σινγκίντα, πού βρίσκεται 500 χιλιόμετρα μακριά από την Αρούσα. Από εκεί μας επισκέφθηκαν μία ομάδα 30 ανθρώπων, οι οποίοι ζήτησαν να πάμε να τους κατηχήσουμε. Και όντως τους επισκεφθήκαμε, εκτελέσαμε υπαίθρια Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά στην περιοχή τους, τους κατηχήσαμε και αγοράσαμε ένα οικόπεδο, στο οποίο ξεκινάμε την ανέγερση ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου.

Για τη στελέχωση αυτού του έργου ο ίδιος ο Θεός αναδεικνύει εργάτες. Έτσι, με τη χάρη Του, 4 ελπιδοφόροι νέοι προσήλθαν και έλαβαν την χειροτονία στην Αγία Εκκλησία μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί, η Χάρις του Θεού προτρέχει τάχιον όλων μας και χαράζει νέες γραμμές για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου.

 

(Από το περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,
Τεύχος 262, Σεπτέμβριος 2023)

 

 

 F2



F2

 

  

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Βοηθήστε Μας Να Χτίσουμε Ναούς

Επισκόπου Άσσου κ. Τιμοθέου, ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ

 

Δημοσιεύουμε εν συντομία την ιστορία ενός εκλεκτού αδελφού μας από την Κολομβία, την οποία ο ίδιος συνέγραψε. Έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός και σήμερα είναι επίσκοπος και γνωστός στο διαδίκτυο, ο π. Τιμόθεος. Ας στηρίξουμε την τεράστια προσπάθεια που κάνει, ενισχύοντάς τον να πετύχει στο έργο του (Κ. Γεννάδης).

 

«Η προσωπική μου πορεία προς την Ορθοδοξία ξεκίνησε όταν είδα στην πρώτη τηλεόραση που έφτασε στη γειτονιά μου τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο που είχε επισκεφθεί την Κολομβία, που είναι η γενέτειρά μου. Ρώτησα και έμαθα ότι ο Μακάριος ήταν ένας ορθόδοξος ιεράρχης.

 

Όταν αργότερα το 1997 το οικουμενικό πατριαρχείο άνοιξε την Ιερά Μητρόπολη Παναμά, έγραψα στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αθηναγόρα, τον οποίον συνάντησα όταν ήρθε να λειτουργήσει για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Μας αγκάλιασε και μας έστειλε στην Ελλάδα να σπουδάσουμε και βρέθηκα στην αγκαλιά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος αυτός μας οδήγησε στην ιεροσύνη, διάκονος στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, πρεσβύτερος στην πόλη μου και πριν από 3 χρόνια επίσκοπος στον καθεδρικό ναό της Μποκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας.

 

Το 2000 ξεκινήσαμε από το μηδέν. Οι άνθρωποι αναζητούν αυτά που έψαχνα κι εγώ, την αυθεντική χριστιανοσύνη, την αυθεντική πίστη που δεν έχει διακοπεί ποτέ από τον καιρό των Αποστόλων και των Πατέρων της Εκκλησίας έως σήμερα.

 

Η Κολομβία έχει έκταση πέντε φορές σαν την Ελλάδα και η Βενεζουέλα, η άλλη χώρα που διακονώ, το ίδιο μεγαλύτερη. Ένας δυτικός ιερέας μαζί με την ενορία του ζήτησαν να γίνουν Ορθόδοξοι, περισσότεροι των 300 ατόμων. Πρέπει να κάνουμε κατήχηση. Οι πραγματικοί Ορθόδοξοι ξέρουμε τι θα πει μετάνοια, τι θα πει κάθαρση και τι θα πει κένωση. Χωρίς αυτά δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι φωτισμένος. Μπορεί να έχει ακαδημαϊκές γνώσεις, εμπειρία του Θεού δεν μπορεί να έχει.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε ανάγκη να χτίσουμε ναούς. Ο μισθός στην Κολομβία είναι 200 δολάρια το μήνα. Δεν επαρκούν ούτε για τα φαγητά ούτε για τη μόρφωση των παιδιών τους. Ονειρεύομαι μία Εκκλησία θα έχει μάθει, μέσω των έργων των Πατέρων, τι σημαίνει ορθοπραξία».

 

Πηγή: Εξωτερική Ιεραποστολή, σελ. 4-8,
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

 

 F2



F2

F2

  

Ιούλιος – Αύγουστος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Από Μάγος έγινε Θεοφάνης

π. Τιμόθεος Ντούμπα

 

Κάποτε βάπτισα ορθόδοξο κάποιον Θεοφάνη. Αυτός πριν από τη βάπτισή του και αφού είχε παρακολουθήσει την ορθόδοξη κατήχηση για αρκετούς μήνες εδώ στη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό, μας έφερε μπροστά σε μεγάλη έκπληξη, καθώς ήταν πρώην μάγος. Πριν από τη βάπτισή του, έφερε μετά τον εσπερινό, μέσα σε μια τσάντα ό,τι μαγικό κατείχε: τετράδιο με μαγικές προσευχές, μαντήλι βουτηγμένο σε αίμα, σκόνη σε μπουκαλάκι και αλοιφή που του είχε δώσει ένας μεγάλος μάγος της περιοχής που δεν ζει πια, κ.α., ώστε με αυτά να επιβάλλεται στους άλλους, να είναι δυνατότερος, να μη συλλαμβάνεται όταν κακουργεί, κλπ. Όμως δουλειά δεν έβρισκε, χαρά δεν γευόταν, ειρήνη δεν είχε ο νέος αυτός! Καμιά επιτυχία στη ζωή του!

 

Μη βρίσκοντας μια τελετή ειδική στο ευχολόγιό μας, έκανα τη μικρή Παράκληση της Παναγίας μας, με λίγα άτομα που είχαν μείνει ακόμα στην αυλή του Ιερού μας Ναού του Αγίου Νικολάου Μπούνιας. Και κατά την ώρα της Παρακλήσεως, ανάψαμε φωτιά στο προαύλιο παραπλεύρως του Ι. Ναού μας και του είπα να ρίξει ο ίδιος στη φωτιά όλα τα μαγικά σύνεργα, απαρνούμενος τον Σατανά.

 

Την επομένη έλαβε το Άγιο Βάπτισμα με το όνομα «Θεοφάνης» που ο ίδιος είχε διαλέξει και κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Λίγες ημέρες μετά, τον ευλόγησε ο Χριστός και βρήκε εργασία σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, δοξάζοντας τον Θεό!

 

Κατόπιν αυτού, κατήχησα την Μόνικα την γυναίκα του και τα παιδιά του, την Κωνσταντίνα και τον Νικόλαο, οι οποίοι βαφτίστηκαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Νικόλαος μάλιστα είναι μαθητής στη 5η Δημοτικού και είναι παππαδάκι στο Ναό μας. Πολύ καλό και έξυπνο παιδί.

 

Μετά από τον Θεοφάνη, ήλθε και ένας άλλος νέος με την ίδια ιστορία. Βαπτίστηκε και αυτός αργότερα με το όνομα Σαμουήλ.

 

(Από την Ιεραποστολή στη Μπούνια, στο Ανατολικό Κονγκό)

 

 

 

 

 F2



F2

F2

  

Μαΐος – Ιούνιος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Ο Ταπεινός Πατριάρχης Των Πτωχών

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ πασχίζει να επισκέπτεται τα πνευματικά τέκνα της δικαιοδοσίας του στον δικό τους τόπο, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό εξαιτίας κοινωνικοπολιτικών ή κλιματολογικών συνθηκών.

 

Αγκαλιάζει όλους τους αφρικανούς αδελφούς, είτε άρχοντες είτε αρχόμενους, τους τιμά, μπαίνει στις καλύβες τους, γονατίζει δίπλα τους, σκονίζεται από τις σκόνες της πονεμένης ή και ματωμένης γης τους, συγχορεύει όταν χορεύουν τριγύρω του, κλαίει μετά κλαιόντων, δέχεται τα δώρα του ενθουσιασμού τους, τρώει από τα φαγητά τους.

 

Οι πτωχοί, αλλά διαρκώς χαμογελαστοί άνθρωποι των φίλων μαζί με τους φυλάρχους τους, αποδίδουν έκτακτες τιμές προς τον λευκό πατέρα της μαύρης γης. Και ο Πατριάρχης τιμώντας τους υποδοχείς γίνεται κυριολεκτικά ένα με αυτούς. Ταπεινώνει διαρκώς τον εαυτό του, σπάζοντας τα στεγανά των αξιωμάτων που έχουμε κτίσει οι χριστιανοί “των γραφείων”.

 

Ας παραδειγματιστούμε, κλήρος και λαός, από τα σκονισμένα και διαρκώς λερωμένα παπούτσια του Πατριάρχου μας από τις πορείες του στα μήκη και πλάτη της αφρικανικής Ηπείρου. Ιεραποστολή είναι άδειασμα του εαυτού μας, κόψιμο των επιθυμιών μας, στέρηση της ανάπαυσής μας, ξεβόλεμα των ανέσεών μας.

(Περιοδικό Εξωτ. Ιεραποστολή, Τεύχος 260, Μάρτιος 2023)

 

 

 

 F2



F2

 

 

 
 
 
Σελίδα 1 από 14

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top