✤ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024 ✤ Κανένα Άλλο Όνομα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 monon o xristos


Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία τελειώνει την ομιλία του ο απ. Πέτρος, «πλησθείς Πνεύματος Αγίου», δηλαδή γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, μπροστά στο Συνέδριο των θρησκευτικών αρχόντων των Ιουδαίων, όταν του ζήτησαν με ποια δύναμη αυτός και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης θεράπευσαν τον εκ γενετής χωλό την προηγούμενη ημέρα.

Κανένας άλλος και κανένα άλλο όνομα: «Καὶ οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλῳ οὐδενὶ ἡ σωτηρία· οὐδὲ γὰρ ὄνομά ἐστιν ἕτερον ὑπὸ τὸν οὐρανὸν τὸ δεδομένον ἐν ἀνθρώποις ἐν ᾧ δεῖ σωθῆναι ἡμᾶς», αναφέρει το αρχείο κείμενο.

Ιδιαίτερα σήμερα, ζούμε σε μία εποχή που επικρατεί η αντίληψη ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι και τρόποι, που μπορεί ο άνθρωπος να επιλέξει για να πλησιάσει τον Θεό. Μέσα από μία θρησκεία, από μία ιδεολογία ή από κάποιο πρόσωπο. Ο Θεός στον Λόγο Του μας το ξεκαθαρίζει. Κανένας άλλος εκτός από τον Ιησού Χριστό και κανένα άλλο όνομα εκτός από το όνομα του Χριστού δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο.

Ο Χριστός είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός σωτήρας των ανθρώπων. Ο ίδιος ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνον εάν περάσει από Εμένα» (Ιωαν. 14:6). Η οδός, η μόνη οδός δηλαδή, ο μόνος δρόμος που οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό. Γιατί μόνον Αυτός, ο Χριστός, σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, πλήρωσε για την λύτρωσή μας και μας συμφιλίωσε με τον Θεό, παρ’ ότι ήμασταν εχθροί Του (Ρωμ. 5:10).

Ο Θεός δεν είναι απόμακρος και ξένος όπως υποστηρίζεται από κάποιους. Δια του Χριστού ο άνθρωπος, αν το θελήσει, ξεκινά μια αιώνια σχέση αγάπης με τον Θεό. Μία καθημερινή ζωντανή συμπόρευση και συντροφιά με τον Θεό που μας έπλασε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: για να είμαστε μαζί του ενωμένοι για πάντα. Αυτός να είναι ο φίλος μας κάθε στιγμή, σε κάθε κατάσταση, σε κάθε ανάγκη. Αυτός να είναι χαρά μας σε κάθε λύπη, σε κάθε δυσκολία. Αυτός να είναι η ειρήνη μας μπροστά σε κάθε φόβο, ακόμα και στο φόβο του θανάτου. Μόνον ο Χριστός μπορεί να μας δώσει την πληρότητα της ζωής. Αυτός που είναι Κύριος κάθε αρχής και εξουσίας. Μόνο στο Χριστό βρίσκει ο άνθρωπος αυτό που ζητά, αυτό που έχει ανάγκη. Ένα θαυμαστό σχέδιο για κάθε άνθρωπο που θα Τον πιστέψει και θα Τον εκζητήσει. Θα πιστέψει και θα εκζητήσει με μετάνοια τον Ιησού Χριστό για να κατοικήσει στην καρδιά του και στη ζωή του αιώνια. Γι’ αυτό σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Γι’ αυτό είναι ο μόνος Σωτήρας. Μόνον αυτός μας αγάπησε με μία μοναδική αγάπη από την οποία τίποτε και κανένας δεν μπορεί να μας χωρίσει, ούτε οι χειρότερες στιγμές στη ζωή μας, ούτε ο θάνατος (Ρωμ. 8:39).

Μόνον αυτός είναι η Αλήθεια. Αυτός, όχι απλά λέει την αλήθεια, είναι η Αλήθεια. Και είναι η Αλήθεια, γιατί είναι ο ίδιος ο σαρκωμένος Χριστός που μας αποκάλυψε ποιος είναι πραγματικά ο Θεός (όσο βέβαια μπορούμε να καταλάβουμε). Ο Θεός που θέλει να κατοικεί μέσα στον άνθρωπο για να τον μεταμορφώσει, να τον αναγεννήσει, να του προσφέρει ό,τι πραγματικά χρειάζεται, να απαντήσει σε κάθε του ερώτημα, απορία αμφιβολία, γιατί Αυτός είναι η Αλήθεια που πραγματικά ελευθερώνει.

Για τον γράφοντα, το άρθρο αυτό είναι η προσωπική κατάθεση μιας ευγνώμονος καρδιάς που η αγάπη του Θεού την άγγιξε. Τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ, εκφράζουν απόλυτα την ευγνωμοσύνη αυτή και την πίστη στον μοναδικό πρόσωπο, στο μοναδικό όνομα, τον Ιησού Χριστό: «Αν πάω στον Παράδεισο και μου πουν ότι ο Χριστός δεν βρίσκεται εκεί αλλά στην κόλαση, θα ζητήσω να πάω στην κόλαση διότι η κόλαση με τον Χριστό γίνεται Παράδεισος, όπως ο παράδεισος χωρίς Χριστό γίνεται κόλαση» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Γινόμαστε Χριστιανοί, όχι για να διευκολύνουμε την σταδιοδρομία μας πάνω στη γη, αλλά διότι «ο Θεός αγάπη εστί». Στην χριστιανική ζωή δεν είμαστε ευτυχείς παρά μόνον εξαιτίας του Χριστού και εξαιτίας της επιγνώσεως ότι αυτός είναι η Αλήθεια. Για κανέναν άλλο λόγο (Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ).

Με τα παραπάνω λόγια είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να ξεκινήσουμε με τη χάρη του Χριστού τη Νέα Χρονιά 2024!

Ι. Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top