Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΒΡΑΖΑΒΙΛ ΚΑΙ ΓΚΑΜΠΟΝ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάϊος - Ιούνιος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΒΡΑΖΑΒΙΛ ΚΑΙ ΓΚΑΜΠΟΝ
Πεντηκοστή των Πυγμαίων

F1

Εσπερινός της γονυκλισίας

Διασχίζοντας με προσοχή την πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους φτάσαμε στα πρώτα οικήματα. Πλίθινα με σκελετούς από μπαμπού, πόρτες από καλάμια, σκεπές από «βάϊα φοινίκων». Μας καλωσόρισε ο γηραιότερος της φυλής, κάνοντας μια αξιοπρεπή υπόκλιση, ασπαζόμενος το χέρι ευλαβικά. Τούτο σημαίνει ότι η φυλή σέβεται και αναγνωρίζει τον πνευματικό πατέρα της, τον Επίσκοπό της. Όλοι φιλικοί με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη άκουσαν με προσοχή τα απλά λόγια περί Πεντηκοστής. Άνοιξαν διάπλατα τα μάτια ακούγοντας ότι το Άγιο Πνεύμα αγκαλιάζει, χαριτώνει, φωτίζει προστατεύει κάθε άνθρωπο που έχει αγαθή καρδιά και ζωντανή πίστη.


Οι Πυγμαίοι δέχονται με πολύ μεγάλη χαρά τα φτωχά, αλλά πολύτιμα γι’ αυτούς δώρα που τους προσφέρουμε. Αλάτι για τη συντήρηση του κρέατος των θηραμάτων, σπίρτα για το άναμμα της φωτιάς, σαπούνι για την ατομική καθαριότητα, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες , αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, ζαχαρωτά για τα παιδιά που πραγματικά έκαναν πανηγύρι με το απρόσμενο δώρο. Ο Κύριος να τους φωτίσει να γνωρίσουν τον Χριστό.


Δεκαπέντε είναι προς το παρόν οι νέοι κατηχούμενοι Πυγμαίοι, που συνεχίζουν περιοδικά να διδάσκονται την Ορθόδοξη πίστη μέσα στο δάσος από τον π. Τιμόθεο, σε μια ιδιαίτερη καλύβα που αποτελεί «παρεκκλήσι» της φυλής, ώστε προσεχώς να λάβουν και το άγιο βάπτισμα.

 

† Ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων
Ας προσευχόμαστε υπέρ των Αφρικανών αδελφών μας και του κατηχητή τους π. Τιμόθεου, να γνωρίσουν τον Χριστό και να Τον διαδώσουν σε όσους ξέρουν.ρ αυτού).

 

F2

Υποδοχή του Επισκόπου


F3

Υπαίθριο κήρυγμα