Η Ουκρανία Ένωσε Τους Λαούς (;)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2022

 

Η Ουκρανία Ένωσε Τους Λαούς (;)

freedom in the shape of a cross

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει αμέτρητες συζητήσεις και αναλύσεις ανά τον κόσμο. Σύσσωμος ο δυτικός κόσμος είναι εναντίον της ρωσικής εισβολής. Από χριστιανικής πλευράς, ποτέ ο Χριστός δεν ενθάρρυνε την βία. Αντίθετα, με το παράδειγμά Του δίδαξε το «αγαπάτε αλλήλους» και το «αγαπάτε τους εχθρούς σας». Όμως, αξίζει να δούμε κάτι που μας εντυπωσιάζει και το αναφέρουμε παρακάτω.

 

Κατά πρώτον, ευχαριστούμε τον Θεό για την πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, να αποστείλει επιστολές προς τον Πατριάρχη Μόσχας, υπογραμμίζοντάς του «νὰ ἀντισταθῇ εἰς τὰ πολεμικὰ σχέδια τῶν κοσμικῶν ἡγετῶν», αλλά και προς τον Μητροπολίτη Κιέβου, δηλώνοντάς του την πρόθυμη αρωγή και αλληλεγγύη της εν Ελλάδι Εκκλησίας σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εμπερίστατους Ουκρανούς.

 

Κατά δεύτερον ο πόλεμος αυτός φαίνεται να ένωσε όλους σχεδόν τους λαούς σε μια κοινή προσπάθεια. Πώς βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πολλοί άνθρωποι, ηγέτες και υπεύθυνα πρόσωπα, να ενδιαφέρονται για την Ουκρανία. Άνθρωποι απλοί, αλλά και άνθρωποι της εξουσίας, να εκφράζονται θερμά και πρωτόγνωρα με πάθος και αγάπη και να ομολογούν ότι προσεύχονται για την Ουκρανία. Ο Υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας και ο Υφυπουργός Εθν. Άμυνας κ. Χαρδαλιάς ομολόγησαν ότι προσεύχονται για την Ουκρανία! Χαιρόμαστε να βλέπουμε σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας να ομολογούν δημοσίως την εμπιστοσύνη τους στον Θεό.

 

Το ενδιαφέρον των λαών εκφράστηκε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Με συγκίνηση είδαμε, τόσο τους αρχηγούς κρατών όσο και τον λαό, να υποδέχονται και να φροντίζουν τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, ακόμη και από χώρες που δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες, όπως η Γερμανία.

 

Παρ’ ότι η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την πανδημία, όμως δεν έχει επηρεαστεί η αγάπη του κόσμου να βοηθήσει. Όλοι προσφέρουν υπέρ των προσφύγων, ακόμη και οι φτωχοί, παρά την τεράστια αύξηση στην ενέργεια και σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα.

 

Οι προσευχές όλων μας είναι ο Θεός να κάνει έλεος και να σταματήσει ο πόλεμος. Να συνετιστούν οι ηγέτες των δύο χωρών, ιδιαίτερα δε τα μέλη των δύο χωρών που διαπραγματεύονται. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από εμάς το σωστό και το λάθος. Ο Θεός να τους δώσει το θάρρος να πάρουν τις σωστές αποφάσεις χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς υστεροβουλίες. Ξεκάθαρα και ειλικρινά.

 

Τέλος, παρακαλούμε τον Κύριο να πνεύσει έναν άνεμο μετάνοιας και επιστροφής στον Χριστό, στην Εκκλησία, όχι μόνον στους Ρώσους και στους Ουκρανούς, αλλά σε όλους τους λαούς που παρακολουθούμε στενά τον πόλεμο. Κύριε ελέησον τους δούλους Σου!

 

Μιχάλης Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top