Η πόρτα του παραδείσου έχει 2 κλειδιά

  • Την αγάπη του Πατέρα και
  • Τη μετάνοια του ανθρώπου

Μετάνοια σημαίνει

 

  • Aναβίωση της αγάπης ανθρώπου και Θεού. 
  • Κι αυτό φαίνεται (η αγάπη στον Θεό) από το εάν αγαπάμε τον γείτονα μας

Η Άνωθεν Γέννηση

CreationofEveΗ μεγάλη αλήθεια για τη σωτηρία του ανθρώπου βρίσκεται στα λόγια του Ιησού Χριστού στον Νικόδημο, τον φαρισαίο διδάσκαλο: «Αμήν, αμήν λέγω σοι, εάν μη τις γεννηθεί άνωθεν, ου δύναται ιδείν την βασιλείαν του Θεού» (Ιωάν. 3:3), δηλαδή εάν κάποιος δεν γεννηθεί από πάνω, από τον ουρανό, από τον Θεό, δεν μπορεί να ανήκει στη βασιλεία του Θεού.

Η αναγέννηση του ανθρώπου είναι η καινούργια ζωή που βάζει ο Θεός στον άνθρωπο με το Άγιο Πνεύμα, όταν αυτός ειλικρινά μετανοήσει και πιστέψει στον Ιησού Χριστό και στο απολυτρωτικό Του έργο πάνω στο σταυρό.

Ο Απ. Πέτρος μάς λέει: «Ευλογημένος να’ ναι ο Θεός, ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που από μεγάλη ευσπλαχνία μας ξαναγέννησε σε μια καινούρια ζωή με την ανάσταση του Ιησού Χριστού» (Α΄ Πέτρου 1:3).

Ο Απ. Πέτρος επίσης, στο πρώτο του κήρυγμα είπε: «Να μετανοήσετε και να βαπτιστεί ο καθένας σας στο όνομα του Ιησού Χριστού, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες σας, κι έτσι θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος». Το Άγιο Πνεύμα έρχεται και σκηνώνει στον άνθρωπο με την άνωθεν γέννηση, την αναγέννηση.

Ας προσέξουμε τα λόγια του Αγίου Κυπριανού: «Όταν βασανιζόμουν μέσα στα πυκνά σκοτάδια μιας ασέληνης νύχτας, δεν είχα κανένα αληθινό φως να με οδηγήσει. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως ήταν ποτέ δυνατόν να πετάξει κανείς από πάνω του την παλαιά ζωή της αμαρτίας. Και όμως με την παντοδύναμη χάρη του Θεού, με την μετάνοια, η νέα ζωή έγινε πραγματικότητα.Καθάρισε τον ρύπο της ψυχής μου, θανάτωσε την αμαρτία, ζωογόνησε την αρετή και άρχισα μια καινούργια ζωή σύμφωνα με το άγιο θέλημα του Θεού».

Ο Άγιος Κυπριανός συνεχίζει και λέει: «Δια της αναγεννήσεως μετεπλάσθην τότε εις άλλον άνθρωπο. Διελύθη το σκοτάδι που με κρατούσε» (ΖΩΗ 16/12/01).

Ας προσέξουμε πάρα πολύ τι λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας: ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Κλήμης Ρώμης, ο Γεννάδιος Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμένιος, Ο Θεοφύλακτος, ο Ειρηναίος, ο Φώτιος και άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας, ορθοτομώντας την αλήθεια πάνω στη σωτηρία, τονίζουν ότι ο άνθρωπος σώζεται όχι με καλά έργα ή ευσεβείς πράξεις, αλλά δωρεάν δια πίστεως και μετανοίας.

Η σωτηρία δεν επιτυγχάνεται με τα έργα του νόμου για να μη μπορεί κανείς να καυχηθεί: «Δεν σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό». (Εφεσ. 2:9-10), λέει ο Απ. Παύλος.

Το ίδιο επαναλαμβάνει στους Γαλάτες (Γαλάτας 2:16): «Ξέρουμε όμως πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί με την τήρηση των διατάξεων του νόμου. Αυτό γίνεται μόνο με την πίστη στον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό για να δικαιωθούμε με την πίστη στο Χριστό κι όχι με την τήρηση του νόμου, γιατί με τα έργα του νόμου δεν θα σωθεί κανείς άνθρωπος».

«Δεν πρέπει να στηρίζουμε ακόμα και την παραμικρή ελπίδα για τη σωτηρία μας πάνω στα έργα και εννοώ ούτε στις νηστείες, στις αγρυπνίες ή στις κατακλίσεις πάνω στο χώμα, ούτε πάνω στην πείνα, στη δίψα» (Ηθικός Λόγος Η΄, Συμεών ο Νέος Θεολόγος).

Ο Θεός σώζει τον άνθρωπο με μετάνοια και πίστη στον Χριστό, δωρεάν. Ο αείμνηστος Αρχιμ. Προκόπιος Παπαθεοδώρου στο βιβλίο «Μηνύματα Σωτηρίας» σελ. 65, 66, λέει τα εξής: «Δεν μπορεί να μας σώσει ο νόμος (δηλαδή τα καλά μας έργα). Μας σώζει η πίστη στον αποθανόντα για μας Ιησού. Χάρη στο σταυρικό θάνατο του Χριστού, ο Απ. Παύλος έγινε νέα κτίσις. Όχι καλύτερος, όχι θρήσκος, αλλά καινούργιος άνθρωπος. Ξαναγεννήθηκε με τη χάρη του Θεού (Ιωάν. 3:3). Αυτός είναι και ο κύριος προορισμός του κάθε ανθρώπου. Η πίστη στον Χριστό μας σώζει. Η ειλικρινής μετάνοια μας σώζει».

Ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι η άνωθεν γέννηση, η σωτηρία μας, είναι δωρεάν, κατά χάρη Θεού. Εκείνο που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι να πιστέψει στη σωτηρία και με μετάνοια να τη ζητήσει.

ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ!

tilefwno• Tηλεφώνησε και άκουσε ενθαρρυντικά μηνύματα από τους αυτόματους τηλεφωνητές μας. Λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Aφού ακούσεις το μήνυμα, μπορείς να μας μιλήσεις για την ανάγκη σου. Θα προσευχηθούμε για σένα. O Θεός που ακούει προσευχές θα σε βοηθήσει.

• 210-52 27 594 «Mηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα».

• 210-52 27 533 Kάθε Tετάρτη: «Bοήθεια στην οικογένεια». Kάθε Σάββατο: «O Θεός σώζει, ελευθερώνει, θεραπεύει».

• 210-52 27 432 Το ευαγγελικό ή το αποστολικό ανάγνωσμα.

• Tα μηνύματα αλλάζουν συχνά. 

• Tηλεφώνησε ν’ακούσεις τα λόγια του Θεού και θα σε ανακουφίσουν.

Ο Θεός σ’ αγαπάει και θέλει να σε βοηθήσει.

Το Ανέσπερον Φως

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31

1ος όροφος

(η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

THΛ: 210 52 27 726

ΦΑΞ: 210 52 27 292

email: anesperofos@yahoo.gr

Επικοινωνία